Hoe worden sokken gemaakt?

Hoe worden sokken gemaakt?

Sokken liggen mooi gestreken in paren in de winkel, met allerlei patronen en materialen. Maar, hoe worden ze nou gemaakt? In deze blogpost leggen we dat uit.

Breien

Sokken worden gebreid en niet geweven. Bij weven worden horizontale draden en verticale draden worden vervlochten tot een lap stof. Bij breien worden de draden in lusjes met elkaar verbonden. Gebreide kleding is van nature ook veel elastischer, en dat voelt fijn om je voet.

Doordat sokken worden gebreid is het ook mogelijk om bijna elk patroon in de sok te verwerken. Het is dus niet nodig om op de sok te printen met verf: dit laat snel los en ziet er minder mooi uit.

Goede oude tijden

Vroeger breide mensen hun eigen sokken van wol. Zelf heb ik als baby nog sokken gekregen van mijn overgrootmoeder. Wol is lekker warm maar tegenwoordig gebruiken we vooral katoen.

Het principe blijft hetzelfde: de draad wordt met lusjes vervlochten in de vorm van een pijp. Halverwege brei je sneller aan een zijde om de hiel te vormen en aan het eind maak je een uiteinde dicht. De sok is klaar!


Tegenwoordig

Breien gaat tegenwoordig op computer gestuurde rondbreimachines. Deze machines maken zelfs de sok netjes dicht en wisselen automatisch van kleur en draad.

Er zijn zelfs machines die ribbels en andere patronen in de sok kunnen breien. Dit is wel stukken complexer om goed te krijgen dan het maken van gladde sokken met verschillende patronen. Dit komt omdat voor elke nieuwe structuur het nodig is om veel te testen of de sok goed is. Dit is dus eigenlijk (nog!) niet geschikt voor kleine oplages.


Nabewerking

De sokken die uit de machine komen worden verzameld en over een strijkijzer in de vorm van een voet getrokken om ze mooi plat te krijgen. Daarna worden ze per paar opgevouwen en komt er een label om. Daarna zijn ze klaar!

 

Zoals onze Haarlem sok:

Terug naar blog